- Antal personer: 4 personer
- Ingredienser: 1 svinemørbrad, 1 slag af brystflæsk, sukker, salt
- Forberedelsestid: 20 minutter + 1 dags salt- og sukkerlage
- Tid på grillen: ca. 1½ time
- Udstyr: Bomuldssnor
De to bedste ting ved en gris: Mørbrad og flæskesvær i smuk harmoni.
Retten har mange navne. Jeg har set slagtere sælge det under navnet: “Grillroast”, “Grillsteg a la porchetta”mv.
Alle steder er ideen den samme: En saltet svinemørbrad pakkes ind i et saltet stykke brystflæsk fra en gris evt. kombineret med lidt krydderier.
Jeg har efterhånden lavet stegen nogle gange, og vil her give min version af stegen.
Det første der skal ske er at slaget skal ridses ligesom en almindelig flæskesteg.
De samme ingredienser som ovenfor, blot med slaget vendt med flæskesværene nedad ses til venstre.
Sædvanligvis får jeg mit slag fra Bilkas “kæmpekøb”, hvor man kan få flæskesteg med svær og ben til 30 kr./kg. Disse flæskestege bruger jeg på følgende måde:
– Sværet bruger jeg til denne ret
– Kambenene skæres med en god luns kød og grilles separat.
– Kødet imellem er desværre så fedtfattigt, at jeg ikke har fundet gode anvendelsesmuligheder for det på grillen. Det går i stedet til koteletter i fad og wokstrimler, hvilket heller ikke er dårligt!
Hvis du har en “dræberret” med kamsteg uden svær og ben hører jeg meget gerne fra dig.
Det første, der skal ske med kødet, er at det skal saltes og lægges i køleskabet i et døgns tid.
Fremgangsmåden er som følger: Bland 3 spsk. salt og 1 tsk. sukker sammen og fordel det over slag og mørbrad. Gnid det herefter godt ind på alle sider.
Herefter puttes kødet i et par poser og lægges i køleskabet i et døgn.
Et døgn senere tages poserne ud af køleskabet.
For at undgå at kødet tager for meget smag af saltskyller jeg det og dupper det tørt i et stykke køkkenrulle.
Herefter skal svinemørbraden pakkes ind i brystflæsket. Nogle foretrækker at bruge lidt krydderier imellem mørbrad og flæsk.
Krydderierne kan f.eks. være: løg, hvidløg, timian og dild. Det er smag og behag!
Herefter snøres kødet stramt sammen med bomuldssnor.
Jeg giver her sværene et lille ekstra drys salt for at sikre mig at de bliver sprøde.
Herefter går turen ud til grillen, hvor stegen skal tilbringe ca. 1 time og 15 minutter.
Bemærk at jeg nedenunder grillen har sat en alubakke med lidt løg, gulerødder og vand til sovsen.
Efter fem kvarter på grillen er stegen klar!
Ind på skærebrættet, af med snoren, og så er det bare at få skåret kødet op i stykker af ca. 2 cm. bredde.
Eftersom det i princippet bare er en “hardcore” flæskesteg, så er ideerne til grilltilbehøret det samme.
Kartofler i en eller anden facon, sovs og evt. en god rødkålssalat.