Allround Sovs

– Ingredienser:

Ingredienserne til grillen

Ingredienserne til grillen

  • 2 løg
  • 2 gulerødder
  • 2 spsk. rødvinseddike
  • 1 boullionterning (okse)
  • 1/4 l. madlavningsfløde
  • 1/2 l. vand
  • Salt og peber

– Forberedelsestid: 20 minutter
– Tid på grillen: Se opskrift
– Udstyr: Alubakke

Skal du have steg på grillen og kartofler til, så er her lidt inspiration til hvordan du kan få lavet en rigtig god sovs til!

Ved at putte en alubakke under din steg, opsamler du alle væden fra stegen. Dette tjener 2 formål:
1) Din grill bliver ikke beskidt
2) Din sovs kommer til at smage lidt som stegen. Så den passer perfekt til!

Det er da en ren win-win situation!

Gulerødderne gnubbes rene for jord og deles i 2. Løgene skrælles og deles i 4 stykker.

Tingene placeres herefter i alubakken, og der tilsættes 1/2 l. vand.
Vandet forhindrer at fedtstoffet fra stegen brænder fast, for så kan du jo ikke få det over i gryden!

Bakken er placeret i grillen og de varme kul er klar

Bakken er placeret i grillen og de varme kul er klar

Alubakken placeres herefter på nederste rist i din kul-grill. Hvis du griller med gas, kan du lave den opstilling, som jeg har brugt under opskriften “flæskesteg“.

Risten og stegen puttes herefter på, og så er det bare at vente.

Frisk på grill!

Frisk fra grill!

10 minutter før stegen er færdig, sniger du dig ud til grillen og tager alubakken. Som det ses af billedet til højre har stegen bidraget med en del smag. I hvert fald er vandet ikke længere klart!

Jeg sier vandet over i gryden og tilføjer 1 bouillonterning, 2 spsk. rødvinseddike, 1/4 l. fløde og lidt salt og peber efter behov.

Nogle hader rødvinseddike og sværger i stedet til rigtig rødvin. Det kan du sagtens. Brug ca. 2 dl. rødvin i stedet.

Men lad nu vær med at bilde dig selv ind, at alkoholen brændes af! Der er lavet ekstremt mange undersøgelser, der viser, at hvis du hælder rødvin med 15% alkohol i din mad, så er der mindst 10% alkohol tilbage uanset hvor meget du får det op at koge.

Jeg bruger derfor aldrig alkohol i min mad, da jeg gerne vil spise det med mine børn.
Og nej! Jeg er ikke medlem af blå kors, mormon eller andet obskurt!

Til slut plejer jeg at putte lidt sovsekulør i, da jeg synes at en sovs skal have den sædvanlige brune farve, og ikke ligne kogt fløde!

Sørg for at sovsen kommer op og småkoge i 5 minutter, hvorefter den er klar til servering. Hvis du synes den er for tynd, kan du jo bruge lidt maizena (fremgangsmåden står på pakken).

Sovsen sættes på bordet. Denne august-dag havde vi gæster, så jeg følte mig nødsaget til at “svine med opvasken” og hælde det i en sovseskål 😉

Under alle omstændigheder: Velbekomme!

sovs-04

2 tanker om "Allround Sovs"

  1. Her sedder vi og tænker på hvad vi kunne grille i næste uge, det faldt på en culotte eller flæskesteg. og så fandt jeg saucen her, mit spørgsmål er: kan man bruge vand i stedet for vin eller eddiken som de beskriver her i opskriften.

    • Tjoeh… men det er jo vin/eddike, der giver en stor del af smagen… prøv dig frem – jeg har ikke selv gjort forsøget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *