Grilloverblikket

Punkt 1 – optændingen

Grillstarteren placeres på grillens nederste rist. 2 optændingsblokke under, og så bare vente 30-45 minutter.

Grillstarteren placeres på grillens nederste rist. 2 optændingsblokke under, og så bare vente 30-45 minutter.

Først og fremmest kan jeg stærkt anbefale, at du bruger en grillstarter, når du skal have fut i din grill.

En almindelig kuglegrill er i dag opbygget med en rist for oven og en rist for neden. Den øverste rist er til mad, mens den nederste UDELUKKENDE er til kul (og drypbakke).

Når du skal tænde op i grillen, fjerner du derfor øverste rist, og placerer grillstarteren på den nederste, fylder den med kul, og tænder op under med et par optændingsblokke.

Ved at stille grilstarteren i grillen undgår du brændmærkerne på dine terrassefliser!

Det er meget vigtigt, at du ikke bruger tændvæske eller anden flydende væske, da denne vil dryppe ned i grillen. Dette kan resultere i, at din mad kommer til at smage af tændvæske – og det var jo ikke planen!
Grill-feinschmeckere vil i øvrigt sværge på, at de kan smage forskel på lugtfrie og ikke-lugtfrie optændingsbriketter – det er ikke lykkes for mig, men jeg kan ikke udelukke, at der er noget om snakken.

Punkt 2 – Arranger kullene

Så er vi klar til direkte grillning - den eneste metode, hvor du ikke skal bruge en grillbakke.

Så er vi klar til direkte grillning – den eneste metode, hvor du ikke skal bruge en grillbakke.

Efter at kullene har tilbragt ca. tre kvarter minutter i grillstarteren, og du kan se gløder i de øverste kul, er du klar til at arrangere kullene på den nederste rist i grillen.

Her kan du få et overblik over de forskellige måder du kan arrangere kullene.

Sørg for at både topspjældet i låget og bundspjældet i selve grillen er åben. Ellers er der ingen gennemtræk i grillen og dermed ingen ilt, gløder og varme til din mad.

Hvis du vælger en af de indirekte metoder, er det en fordel at putte en grillbakke med lidt vand i bunden af grillen. Dette er der 3 gode grunde til:

  1. Du minimerer risikoen for stikflammer. Stikflammer giver brændt kød – og det var jo ikke meningen.
  2. Din grill bliver ikke svinet til af fedtstænk
  3. Så har du noget at lave sovs af

Punkt 3 – Så skal der fyres op!

Uagtet hvor godt du gjorde din rist ren sidste gang du grillede, så vil der altid være noget gammelt fedt på den.

For at få dette fedt væk kan du lige så godt bruge den letteste metode – varme!

Put risten på grillen, luk låget og vent 10 minutter. Så ved du, at varmen har “steriliseret” din grill.

Derudover har det den behagelige side-effekt, at dit kød også slipper risten lettere, når den er gennemvarm.

Punkt 4 – Smør din rist

Risten smøres uden nogen kommer til skade!

Risten smøres uden nogen kommer til skade!

Hvis du bruger stegholder, alubakke el. lign. kan du springe dette punkt over. Ellers anbefales det kraftigt at smøre din rist!

Dette er der flere gode grunde til: Din mad slipper risten meget lettere, hvilket gør at den efterfølgende rengøring bliver lettere.
Vigtigst af alt er dog, at din mad grilles mere jævnt, da olien er med til at lede varmen.

For at undgå brændte fingre og flammende kul kan det anbefales at oliere risten som vist til højre. Fugt et stykke køkkenrulle med olie, og brug tangen til at putte det på!

Af olie kan anbefales vindruekerne- eller solsikkeolie, men andre går også fint! Bare hold dig fra olivenolien. Den har en tendens til at gøre maden harsk!

Punkt 5 – Lav maden

Så skal der laves mad! Uanset hvad du skal have grillet, så sørg for at gøre det med låget på. Låget holder på varmen i grillen, så maden hurtigere bliver færdig.

Vigtigere er det dog, at kødet ikke bliver så tørt og at smagen bliver bedre fordi al røg fra fedtet bliver i grillen. Der er faktisk ingen undskyldning for ikke at have låget på 😉

Når du laver mad på grillen, så skal du, selvom der står i opskriften, at den skal laves indirekte, sørge for at starte over direkte varme, da kødet lige skal “forsegles”, så al den gode smag bliver derinde (dette gælder dog ikke fjerkræ).

Hvis du laver en steg på en gasgrill, anbefales det kraftigt, at bruge stegholder. Hvis du undlader dette, skal du sørge for at vende din steg når halvdelen af stegetiden er gået. Det slipper du for med en kulgrill!

Og husk nu for Guds skyld klassikeren: Hold den rå og den færdigtilberedte kød adskilt!

Punkt 6 – rengør grillen

Jeg har i tidens løb hørt mange gode forslag til hvordan man holder risten ren: læg den i græsset, smør den ind i brun sæbe og skyl den af, put den i opvaskeren osv.

Hvis du har et trick, du synes virker fint for dig, så bliv endelig ved med at bruge det.

Jeg plejer at gøre min grill ren sekundet efter, at jeg har taget det sidste mad af den. Det tager højst 20 sekunder. Hvis jeg venter til efter jeg har spist, tager det ca. 20 minutter.

 

Punkt 7 – Sluk grillen

Efter at grillen er gjort ren skal den slukkes. På en gasgrill slukker du regulatoren og på en kulgrill lukker du top- og bundspjæld og putter låget på igen.

Næste morgen er kullene helt slukkede, og du kan med en børste hurtigt børste asken ned i bunden af grillen. Hvad der bliver liggende af halvbrændte kul, kan genbruges.

Næste gang du fylder grillstarteren putter du bare disse halvbrugte kul i sammen med nogle nye, og så er du klar til at grille igen.

Værsgo’ – et stk. køreplan fra mig til dig!

2 tanker om “Grilloverblikket

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *