Sådan griller du den perfekte bøf

I princippet er det jo ret let at grille en bøf. Tænd grillen, på med bøffen, vend den et par gange, og voila! Der er serveret.

Her har jeg samlet et par tips til hvordan du kan grille en bøf, så du altid ved, at den er perfekt rød.

Tip #1 – Sørg nu for at bøffen ikke er kold!
Hvis du tager en bøf direkte fra køleskabet (eller endnu værre: fra fryseren), så har den ikke den rette temperatur inden du overhovedet begynder at stege den, hvilket betyder, at den enten bliver for rød eller for “branket” på ydersiden.

Tip #2 – Olie på grillen og varmen op!
Uanset hvilken metode du vælger, så skal bøffen direkte over kullene i mere eller mindre tid. Du skal her sørge for at temperaturen er høj og risten er blevet smurt godt i olie.

Olien sikrer, at varmen fordeles bedre. Varmen sikrer, at porrerne i kødet lukkes effektivt, så alt den gode smag ikke slipper ud.

Tip #3 – En grillet bøf på direkte varme

Bøffen grilles på den ene side indtil blodet pibler op

Bøffen grilles på den ene side indtil blodet pibler op

Hvis du “kun” har en almindelig kassegrill eller bare er løbet tør for plads på kuglegrillen, så er direkte varme vejen frem . Grillet rigtigt er bøffen stegt på denne måde stadig en fornøjelse at sætte tænderne i, og fremgangsmåden er rigtig enkel!

Det handler om, at du skal tage dine bøffer og putte på en meget varm grill. Tricket er så ikke at stå og vende bøffen 14 gange. Det eneste du får ud af det, er en hård skal og en rå midte.

Lad i stedet bøffen ligge på den ene side indtil du kan se blodet pible op igennem bøffen – så er den nemlig halv færdig!

Bøffen vendes herefter, og efter 2-3 minutter (afhænger af bøffens tykkelse mv) begynder blodet sandelig også at pible op på den anden side.

Blodet pibler op på den anden siden. Bøffen er færdig!

Blodet pibler op på den anden siden. Bøffen er færdig!

Bøffen er nu færdig! Lettere bliver det da næsten ikke at stege en bøf!

Tip #4 – En grillet bøf på indirekte varme
Hvis du har bedre plads på grillen, kan det være en fordel at lave den efter den indirekte metode. Fordelen ved denne, er at bøffen beholder mere saft og kraft – smagen er simpelthen bedre!

Efter lidt øvelse er denne metode lige så let som den anden. Du smider bøfferne over den direkte varme i ca. 30 sekunder på hver side. Herved opnår du en bruning, så saften ikke løber ud af bøffen, men bliver derinde.

Derefter flytter du bøffen over på den indirekte varme, hvor de skal have 10-15 minutter afhængigt af bøffens tykkelse. Tricket her, er så at mærke på kødet. Med lidt øvelse, kan du hurtigt afgøre hvor røde de er.

Du skal sammenligne bøffen med din hånd. Se billederne nedenfor for en reference. Hvis du ikke tror på mig, kan du på dette youtube-klip, se Gordon Ramsey sige det samme. Med mine evner ud i kogekunsten, stiller jeg i hvert fald ikke spørgsmål ved michelin-kokkes udtalelser! (Og slet ikke Gordons – så kommer han og rykker mig midt over!)

03-grillboef

Føles bøffen som her, svarer det til at bøffen er rød!

Føles bøffen som her, så er den blevet medium. (Sådan foretrækker langt de fleste bøffen stegt).

Føles bøffen som her, så er den blevet medium. (Sådan foretrækker langt de fleste bøffen stegt).

Føles bøffen som, når du trykker dig her, så er den gennemstegt.

Føles bøffen som, når du trykker dig her, så er den gennemstegt.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.