Flæskesteg

Ingredienser:

  • 1,5 kg. svinekam
  • Laurbærblade
  • Salt & peber

Antal personer: 4-6 personer
Forberedelsestid: 10 minutter
Tid på grillen: 90-120 minutter (ca. 1 time pr. kg)
Udstyr: Stegholder (hvis gas-grill)

flaeskesteg-01

Ingredienserne til en flæskesteg

Ingredienslisten til en flæskesteg er meget begrænset.

Jeg bruger kun salt og peber, samt en række laurbærblade, der stikkes ned imellem sværene.

Når man køber en svinekam oplever jeg desværre tit, at sværen ikke er skåret helt igennem ude i siderne. Brug derfor 2 minutter på at køre kniven igennem alle ridserne, så du er sikker på, at du ikke ender op med ét stort stykke flæskesvær til sidst – for så kommer gæsterne op og slås!

Derefter gnider jeg godt med salt og lidt peber ind i sværen på stegen.

Jo mere salt man bruger, jo større er sandsynligheden for at sværene bliver gode. Omvendt kan for meget salt også ødelægge smagen. Jeg plejer at bruge ca. 2 tsk. til en steg på den størrelse.

flaeskesteg-02

Klar til at blive grillet

Udover salt kommer jeg laurbærblade i stegen, da jeg synes de giver en god smag. Dem kan du bare udelade!

Endelig placeres stegen i stegholder. Under stegholderen har jeg placeret en alubakke med et par gulerødder og løg, så jeg har lidt at lave sovs af.

Dette er heller ikke noget krav.

I med stegetermometeret, på med låget, og så er vi klar til at sætte os tilbage og vente på at stegen når en kernetemperatur på ca. 72 grader.
Stegen er klar til grillen

Stegen er klar til grillen

Stegen skal have indirekte varme i ca. 1,5 time, inden den temperatur nåes.

Når de 72 grader nåes, er det tid til at give flæskesværene et eftersyn (det er det eneste “vanskelige” ved denne ret”). Hvis sværene er sprøde på nuværende tidspunkt er alt godt, ellers plejer jeg at gøre følgende:

1) Vende stegen med sværene nedad i 5-10 minutter i midten af grillen. (Altså ikke over kullene)
Hvis det ikke virker
2) Vende stegen med sværene nedad i 2 x et halvt minut direkte over kullene.
Hvis det ikke virker
3) Smide stegen i ovnen og lave sværene sprøde der
Eller
4) Spise den som den er. Kødet er bare 100 gange bedre end ovnudgaven, og så er sværene vel heller ikke vigtigere.

Punkt 3 har jeg aldrig selv gjort brug af, da jeg mener det er u-etisk – men sådan er der jo så meget!

Efter små to timer er stegen færdig. Den kan skæres og serveres.

Velbekomme!

Stegen er færdig

Stegen er færdig

Kunsten af få sprøde svær
Igennem min tid som “griller” har jeg læst og hørt mange tips til hvordan sværene bliver gode! Nedenfor har jeg samlet et udvalg, og så kan I selv vurdere om I vil eksperimentere med noget af det:
1) Stegen må aldrig ridses hele vejen ned i kødet, så bliver sværene bløde.
2) Sværene skal gnides med smør og groft salt inden den kommer på grillen.
3) Efter stegen har grillet i 45 minutter “åbner” sværene sig lidt. Her skal du drysse lidt ekstra salt på stegen – så ved du, at du er kommet ned mellem alle sprækker.
4) Stegen skal “klodses op” i den ene side, så fedtet kan rende fra sværene, mens den grilles.
5) De sidste 10-15 minutter lukkes spjældet i toppen af grillen.

Jeg har prøvet de fem ovenstående tricks, men holder mig til det jeg har nævnt i min opskrift.
Det korte af det lange er bare, at vælge en metode man synes er god, og så holde sig til den.

10 tanker om “Flæskesteg

  1. sørge for at grillen er varm før stegen lægges på
    må gerne havde stået 10-15 min med låg på før stegen lægges på

  2. Hej Rene, og tak for input!
    Jeg er helt enig – det er altid en god idé at sørge for, at grillen er gennemvarm. Det giver nu engang det bedste resultat.

  3. lavede flæskesteg fredag og da jeg skulle gnide salt på sværen tabte jeg saltskålen med fint salt ud over hele stegen jeg kiggede lidt på roderiet og gned så det hele ind i sværen og skrabede det værste af det blev den bedste svær til dato total sprød over det hele så bare giv den rigeligt salt det virker 🙂

  4. “Sprød svær”??
    Man kan ALTID bruge slagtertricket at give sværen med en ukrudtsbrænder…….
    Det er hurtigt og effektivt; pas på ikke at lave sværen sort

  5. et trik der har virket for mig, steg stegen 20 min med sværen op af derefter 20 min med sværen ned af og resten at af tiden op af derved frigives der noget fedt på sværen

  6. sprøde flæskesvær? Skær dem af stegen og pak dem ind i et stykke køkkenrulle. Giv dem et par minutter i microovnen. Så er de garanteret sprøde 🙂

  7. Lav en bakke med vand/kryderi/gulerødder etc
    Sæt på grilen og lad vandet komme til at koge.
    Læg stegen med sværsiden ned i vandet….Koges 15-20 min.
    Tages op og lægges på grill risten til stegen og steg færdig. (Husk SALT når du lægger den på risten)
    Sørg for lidt “varme” fra toppen (sidebrændere ved gasgrill – Luk kuglen ved kuglegril)de sidste 5-10 minutter.
    Så har du en PERFEKT sprød svær steg…

  8. Hej! Jeg skærer sværen af efter et stykke tid på min gasgrill, lægger den på en riste over en foliebakke, giver grillen “FULD” skrue vender den af og til resultat: “SUPER SPRØD SVÆR”. Lavede det til en 30 års fødselsdag, hvor den blev revet væk. (Nåede kun at få et “lille” stykke selv – øv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *