Valg af grill

Lukket eller åben?

For fem år siden købte jeg en gasgrill - jeg har ikke fortrudt et sekund!

For fem år siden købte jeg en gasgrill – jeg har ikke fortrudt et sekund!

Den første overvejelse man skal igennem som kommende grill-ejer er hvilken type grill man skal vælge.

Det afhænger helt grundlæggende om, hvilke krav man har til sin grill. Hvis man blot ønsker at stege pølser og bøffer på den, så bør man vælge en billig, åben kassegrill, købe en sæk kul og slå sig løs.
Men overvej det lige en ekstra gang, for så snart du har smagt en grillet steg, så vil du fortryde!

Hvis man derimod har mod på at prøve store stege, hele ænder og kyllinger mv. så er det en lukket grillman skal have fat i. I modsætning til kassegrillen fungerer de nemlig også som “en slags ovn”.
Når låget er lagt på, fiser varmen ikke bare lige op og ud, men grillen holder i stedet på varmen, og hvis man så undlader at lægge grillkul lige under stegen (indirekte stegning), så bliver hele stegen godt varm – ikke bare sveden i kanten! 

Samme princip som i en ovn – stort set!

Gasgrill eller kulgrill

Lidt senere supplerede jeg med en almindelig kuglegrill

Lidt senere supplerede jeg med en almindelig kuglegrill

Da jeg tilbage i 2004 købte mig en gasgrill og smed kassegrillen ud, var det for mig en revolution i måden vi grillede på.

Tidligere har vi udelukkende grillet i weekenderne, da vi både skulle huske grillkul, optændingsblokke mv. Og selvfølgelig aldrig fik tændt grillstarteren i tide, så vi har altid været forsinket.

Derudover havde vi med en kassegrill afskåret os fra at lave stege, kyllinger og alt det andet, der er så godt ved en grill med låg.

Gasgrillen er lynhurtig at starte (bliver varm på 5 minutter), maden smager på nøjagtig samme måde som på en kulgrill og temperaturen er meget lettere at styre end i en kulgrill. Den er med andre ord perfekt til den travle børnefamilie, der godt kan lide at grille, men sjældent har tålmodigheden til at vente på at kullene bliver ordentlig varme mv.

Hov! Du skrev at smagen på mad fra kugle og gasgrill er det samme. Jeg kender altså en, der siger at han let kan smage forskel! Der er faktisk indtil flere, der siger sådan.
Jamen, det er muligt! Jeg kan bare ikke og ingen jeg kender kan!

Selvfølgelig kan jeg smage forskel på en pølse tilberedt på lige dele optændingsblokke og kul på en almindelig grill, og en pølse fra gasgrill – her ved jeg godt, hvad jeg vil vælge. Men hvis maden er lavet fornuftigt på begge så kan jeg ikke smage forskel – og de gæster, der har prøvet en blindtest hos mig, kan ikke smage forskel!

Hvorfor har du selv en kul-grill så?

Det er fordi, at selvom en gas-grill er så hurtig til at tænde op og maden er lige så god, så synes jeg stadig at der er noget maskulint i at “tænde op” på den gode gamle facon.
Jeg synes stadig at lugten af grillkul, flammerne fra grillstarteren og gløderne fra grillen er hyggeligt.

Derudover kan jeg godt (når jeg har tid), lide de små knubs livet giver en, når kullene ikke lige er færdige til tiden fordi de har fået fugt, at maden lige bliver 30 minutter forsinket osv.

Jeg har efterhånden heller ikke plads nok i min gasgrill. Hvis maden består af kartofler, stege, pølser mv. er det ikke ret mange gæster, der skal på besøg inden man render tør for plads på bare én grill.

Endelig er en almindelig kulgrill fantastisk at ryge i. På trods af gentagne forsøg i min gas-grill, kan jeg bare ikke få samme udbytte ud af en håndfuld røgflis i gasgrillen som jeg kan i kulgrillen.

Weber, Dancook eller noget helt tredje?

Weber+logoDet er op til dig! En webergrill er tit dyrere end de øvrige mærker. Til gengæld får du en grill der virker!

Forbrugermagasinet tænk har tilbage i sommeren 2008 testet fire forskellige kuglegrille. Weber løb af med sejren skarpt forfulgt af Silvans Blue Mountain, mens de billige 300-kroners grille iflg. testen ikke kunne bruges til andet end at grille pølser og bøffer på.

Jeg har selv købt 2 grille fra weber, da jeg mener at jeg her er sikker på at få en god kvalitet – måske betaler jeg lidt ekstra for det – men omvendt håber jeg på at pris og kvalitet viser sig at hænge sammen på lang sigt. Min gasgrill fra 2004 er i hvert fald lige så effektiv den dag i dag, som den var da jeg købte den.

De virkelige nørdede vælger derimod en kamado-grill (lavet af keramik). Disse grille koster mindst det tre-dobbelte af weberne – så alt er jo relativt.

16 tanker om "Valg af grill"

  1. hos os er gasgrillen også et kæmpe hit.
    jeg har helt ærligt aldrig haft kul, tændvæske og alt det andet skrammel på hylderne – en gasflaske er til at huske 🙂

    • Ja – det er ikke første gang, jeg hører den! Jeg ved ikke hvor mange gange jeg efterhånden har skulle argumentere for at “rigtige mænd bruger også gas”. Argumentet “rigtige mænd griller 4 gange i ugen” plejer at sælge billetter! 🙂

  2. Vælg en kul gril med gas optænding, så slipper man for den bøvlede grilstarter og kemikalier, men man får fornøjelsen og smagen ” måske kun psycologisk” fra kullene

    • Hov ja – det var måske en idé for at få det bedste fra begge verdener. I hvert går det lettere at få tændt op!

      Jeg har aldrig selv haft sådan et dyr. Nogen der har en, der vil afsløre hvor lang tid det tager at starte kullene op? Er vi nede på 15 minutter?

      • jeg har haft sådanne en men har solgt den igen da jeg ikke syntes at der var nogen fordel med den der er for lidt power i de små gasflasker så om vinteren er den ubrugelig efter min mening da der ikke kommer nok gas ud til brænderen og skal man til at bruge en 11 kg for at få nok tryk skal man have den stående men den er flot og er lige lidt højere end en almindelig weber så man får en god arbejdshøjde det er et plus jeg solgte den også fordi jeg har bygget et bord med en 57 cm i hver ende for at få noget mere grill plads

        • Haha – det der er en konge-kommentar! Jeg har selv en gas-grill og en kuglegrill, så jeg føler mig nu også dækket ind mht. grillplads.

          Derudover har jeg også sådan en weber rygefætter stående, som jeg bare ikke rigtig er kommet i gang med at bruge til andet end pulled pork…
          Måske burde jeg få taget mig sammen her til sommer 🙂

  3. Kan jeg mon få lidt hjælp til valg af gasgrill? Silvan har pt. en gasgrill på tilbud fra weber (Weber Spirit E-210)- en “åben” model – dvs. gasflasken er ikke gemt væk. Vi ønsker ikke en kæmpe model stående, og tænker den vel er lige så god som de noget dyrere modeller, hvor gasflasken er gemt væk? Der er 2 brændere – 7,61 kW/t og er det ikke tilstrækkeligt til en lille families forbrug – eller hvad mener I andre grill-eksperter?

    • Hej Eva
      Jeg har selv en E-310, som du ser på billedet. Selvom der er plads til en gasflaske under den, så kunne jeg aldrig drømme om at smide en flaske brandfarlig gas ned under en 300 grader varm grill, så jeg har valgt at stille den ved siden af og i stedet bruge “skabet” til kul.

      Personligt tror jeg, at I bliver kede af ikke at have 3 brændere. Fidusen i de store gasgrille fra Weber er netop, at det skal være let at stege indirekte. Og det er altså bare lettere med tre brændere (sæt stegen i midten og tænd de to udenom). Jeg kan være nervøs for om 1 brænder kan levere varme nok.

  4. Vil investere i en gasgrill og er weber tilhænger, men hvilken model skal man vælge? Har I nogle gode anbefalinger?

    • Tjoeh… Enten skal du tage sådan en Weber Q300 eller en af de Spirit/Summit-grille med 3 brændere.

      Hold dig fra Q100/Q200, da de kun har en brænder, og det derfor er noget bøvl at skulle grille inddirekte med dem (og det skal du jo) 🙂

  5. I vores familie har vi valgt begge dele efter at have set om det i et indslag i Living Smart TV på Dk4. sidste sommer.

    Vi synes det var hygligst med en “rigtig” grill og at gas var sådan lidt snyd, men efter at have læst http://www.livingsmarttv.dk/2010/05/23/gas-eller-kul-hvilken-slags-grill-er-bedst/ valgte vi at købe begge dele.

    Vi endte så men en lille gasgrill og en lille kuglegrill, så når det skal være let, fyrer jeg op i “gasseren” og ellers er det kuglegrillen, eks. til steg og lign.

    Tak for en god artikel om forskellen på gas og kul – vi kunne ikke være mere enige!

    Knus “Smilla”

    • Tak for kommentaren, Smilla.

      Jeg har også fulgt Living Smart-Kenneth i et stykke tid, og synes bestemt også han gør et godt stykke arbejde.

      Uden sammenligning i øvrigt virker han ligesom mig som om han er en glad “amatør”-kok, der går mere op i kød end tilbehør 😉

    • Nej – jeg har heller ikke fundet den ideelle metode (bortset fra knofedt)… så hvis du finder guldkornene, så del dem lige 🙂

      • Angående rengøring af grill !
        Mads spørger til en nem måde at gøre sin grill ren på, den nemmeste måde er helt sikkert at smøre pladerne/ristene ind i brun sæbe og komme dem i en plastikpose,bind for snutten og lad det virke et døgn,tag pladerne/ristene ud af posen og skyl dem godt med ren vand, tro det eller lad vær, men det virker. Dette kan også bruges på stegepander og bageplader.

        • rengøring af grill, har i brugt bradepande så placer
          den i en sort affaldssæk herpå ligger du grill risten,kom en halv kop salmiakspiritus i panden, luk tæt, næste dag er det som nyt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *