Pulled Pork

Ingredienser:

  • 1 kg. nakkesteg
  • 2 spsk. paprika
  • 1 spsk. rørsukker
  • 1 spsk. stødt spidskommen
  • 1 tsk. salt
  • ½ tsk. stødt sort peber
  • ½ tsk. chili

Antal personer: 4 personer
Forberedelsestid: 10 minutter (+ 6 timers marinering)
Tid på grillen: Mindst 5 timer
Udstyr: Stegholder (hvis gasgrill)

Pulled Pork er en ægte amerikansk klassiker, der skal laves efter “Low and Slow” princippet, hvilket betyder, at kødet skal ligge på grillen lang tid ved en lav temperatur.
Ideen er, at fedtet i kødet skal “smelte væk” og strukturen i kødet ødelægges. Kødet bliver ved denne fremgangsmåde så mørt, at det kan rykkes fra hinanden med to gafler (deraf navnet).

Hvor lang tid?
Pulled pork er en af de helt klassiske grillretter, hvor man adskillige steder på nettet kan finde folk, der forsøger at overgå hinanden i kunsten at grille svinet længst muligt. Nogle mener, at kødet først bliver rigtigt godt efter at have ligget 10 timer på grillen, andre 24 timer. I “Webers store grillkogebog” af Matthew Drennan anbefaler han 2-3 timer.

Den absolut bedste Pulled Pork jeg til dato har smagt er lavet på Webers Smokey Mountain over 18 timer.

Jeg har selv lavet Pulled Pork på både gasgrill og kuglegrill og må absolut sige, at pulled pork kan laves på alle grilltyper.

Denne opskrift er lavet, så både folk med en gasgrill og en kulgrill kan være med!

pulled-pork-01

Ingredienserne til Pulled Pork

Ingredienserne til en pulled pork begrænser sig til lidt krydderier og et stykke kød.

Til højre er vist de krydderier jeg plejer at bruge, men hvis du har en speciel forkærlighed for en anden krydderisammensætning, så skal du endelig bruge den.

Det første, der skal gøres er at alle krydderierne skal røres sammen i f.eks. en dyb tallerken.

Tørmarinaden (dry rub) til pulled pork

Tørmarinaden (dry rub) til pulled pork

Denne blanding kaldes tørmarinaden (dry rub på engelsk).

Efter  at have blandet tørmarinaden gnides den godt ind i nakkestegen.

Stegen vikles herefter ind i husholdningsfilm og stilles i køleskabet mindst 6 timer, så krydderierne kan nå at trænge ind i kødet.

Meget gerne i et døgn.

Den indpakkede steg klar til køleskabet

Den indpakkede steg klar til køleskabet

 

Nakkestegen indsmurt i krydderier klar til at ligge og hygge sig 5-6 timer

Nakkestegen indsmurt i krydderier klar til at ligge og hygge sig 5-6 timer

Når stegen har hvilet i køleskabet, placeres den i en stegholder (kan evt. udelades på kul-grill) og placeres midt på grillen klar til indirekte stegning ved lav temperatur i mindst 5 timer.

Jeg bruger altid stegetermometer, når jeg langtidssteger mad på grill. Så er jeg sikker på, at kødet ikke får for meget (eller for lidt). Det er bare sværere at styre en grill end en ovn!

Selvom en gasgrill er lettere at styre end en kulgrill, betyder den svingende udendørs temperatur, vind mv. stadig at et stegetermometer også er rar at have i hånden i en gasgrill.

Indstilling af gas

Indstilling af gas

På billedet til venstre, ses det hvordan jeg indstiller min gasgrill. Hemmeligheden ved en pulled pork er at temperaturen i grillen ikke må blive ret høj.

En pulled pork skal have indirekte varme i meget lang tid, så inderste og yderste brænder er tændt på laveste temperatur. Den midterste er slukket.

Både min gas- og kuglegrill har indbygget termometer så jeg kan aflæse temperaturen inde i grillen. Dette er meget behageligt, så jeg bedre kan følge udviklingen.

Hvis det ikke er på din grill, kan du evt. bruges et ovntermometer et par gange, så du har en idé om hvor meget kul/gas, der skaber hvilken temperatur.

Så passer temperaturen

Så passer temperaturen

En pulled pork kræver en temperatur på mellem 100 og 150 grader – afhængigt af hvor lang tid du giver den og hvor stor stegen er. Kernetemperaturen må ikke komme over 95 grader, og skal helst ligge tæt på 92, når du er færdig.

Hvis den bliver for varm, kan du skrue ned for gassen eller i en kulgrill lukke spjældet i bunden lidt til, for at få temperaturen ned igen.

Sådan ser stegen ud efter 1 time

Sådan ser stegen ud efter 1 time

Sådan ser stegen ud efter 3 timer

Sådan ser stegen ud efter 3 timer

Efter seks timer er stegen færdig, og kan rykkes i stykker med to gafler

Efter seks timer er stegen færdig, og kan rykkes i stykker med to gafler

Alt kødet rykkes i stykker indtil der kun er trevler tilbage

Alt kødet rykkes i stykker indtil der kun er trevler tilbage

Kødblandingen er nu klar til burgerbollerne

Kødblandingen er nu klar til burgerbollerne

Efter at hele stegen er rykket i stykker med gaflerne puttes kødet op i en stor skål.

Derefter tilsættes der evt. en god grill-sovs (prøv evt.grillstarterens BBQ-sovs), og der røres godt rundt.

 

Hele sættet bestående af burgerboller, coleslaw og pulled pork

Hele sættet bestående af burgerboller, coleslaw og pulled pork

Verdens måske bedste burger? Velbekomme!

Verdens måske bedste burger? Velbekomme!

Tilbehør til pulled pork

Der findes lige så mange meninger som der findes mennesker omkring hvilket tilbehør, der hører sig til pulled pork.

Du kan overveje følgende:

  • Server burgerne med lidt rødløg også.
    Det er en god udvidelse.
  • Brug evt. en eddikesovs i stedet for BBQ-sovsen.
    Jeg kan ikke lide eddikesovsen, og synes slet ikke at det passer hertil. Smag og behag!
  • Servere sovs og kød separat i stedet for at rode det sammen.

Under alle omstændigheder, så handler denne ret (som alt andet her i livet), om at finde det som virker for dig og så holde fast i det :-)

Pulled pork for de hardcore

På med låget og så er det bare at vente...

På med låget og så er det bare at vente…

På en kulgrill kan du med held bruge opstillingen vist til højre. Opstillingen er som “den langsomme grillmetode” beskrevet under grillmetoder. På dette billede har jeg lagt en stribe røgflis på kullene hele vejen rundt, så stegen får en dejlig røget smag.
Bakken under stegen er fyldt med vand, hvilket minimerer rengøring og bidrager til at kødet bliver mere saftigt.

Hvis du vælger denne metode, skal du sørge for at temperaturen konstant ligger på ca. 110 grader. Du kan regulere varmen ved at lukke eller åbne bundspjældet. Topspjældet skal altid være helt åben.

Hvis du vælger at køre med denne fremgangsmåde skal du afsætte op imod 16 timer, inden stegen er færdig. De sidste par timer kan du snyde lidt ved at skrue op eller ned for temperaturen i grillen, så kernetemperaturen rammer de 92 grader.

Bliver resultatet så bedre end bare at give den 5 timer ved en højere temperatur?
Efter min mening bliver kødet da noget mere mørt, men om det retfærdiggør, at du skal have et halvt øje på din grill det meste af et døgn, synes jeg er tvivlsomt!
Omvendt er der noget “mandigt” ved at ringe til gæsterne aftenen i forvejen og sige, at næste dags aftensmad nu bliver sat over!

19 tanker om "Pulled Pork"

  1. det gik faktisk meget godt….
    slutresultatet blev i hvert fald godt, men kampen for at holde den rigtige temp. i grillen var sværerere end jeg troede…

  2. Ja – det er tit den med at holde temperaturen konstant der er det vanskeligste.

    Det er også derfor, at jeg foretrækker at køre på med min Weber Smokey Mountain. Det vandbad der er i den giver en ekstra sikkerhed for at temperaturen ikke “løber løbsk”.

    Men fint, at I er inspireret til at få prøvet nogle ting af på grillen!

  3. hej jeg lavede pp i søndages den fik 10t 20m i smokeren den blev god mør og saftig men den havde en sær røgsmag den samme som kom op af grillstarteren under opstart ved ikke om de ikke blev startet længe nok op eller jeg bare ikke er vand til at lave mad på andet en gasgrill der skal nok bare øvelse til :)det kommer nok over vinteren hvor man har tid og ikke skal lave havearbejde men konsentrere sig fulkommen om gastronomiens kunst

  4. Når jeg laver PP i min smoker, så gør jeg det på følgende måde:
    1) Bland 2 store håndfulde rygeflis med kul, så smokeren er fyldt for neden. Kullene er utændte.
    2) Hæld 5-10 rødglødende briketter ned ovenpå.
    3) Vent på at temperaturen rammer de ca. 120 grader
    4) Luk alle spjæld ca. 2/3
    5) Vent. Hvis temperaturen pludselig stiger, så efterfyld med vand eller juster lidt på spjældene.
    6) Vent (ja – det tager lang tid)
    7) Spis

    Afhængigt af om du vil give den 10 eller 16 timer, så skal temperaturen ligge mellem 100 og 130 grader.

    Det håber jeg gav mening!

  5. Lavede pp på min nye frontier bbq smoker, må sige den klarer sig faktisk uden indblanding. Holder fint de 110-130 grader i 16 timer, fyldte 5 stk kul på 2 gange udover starten. Fin opskrift:-))

  6. Hej, jeg skal lave PP på lørdag, men er det for tidligt at sætte den over fredag omkring kl 22 så den får næsten 20 timer? Bliver kødet tør eller er det okay med så mange timer hvis bare temp i svinet ikke kommer over 95 grader??

  7. Desværre læste jeg din kommentar for sent (har været ferie-“ramt”).

    Jeg har også leget lidt med sen aften/tidlig morgen problematikken.

    Jeg mener ikke at kunne smage den store forskel, så jeg er gået over til at sætte den over om morgenen i stedet – men nu starter min dag også kl. 5 :-)

  8. HJJJÆÆÆLLLPPP… :) skal lave min første puld pork.. og håber på 18timer i kulgrillen (weber 57)
    hvor meget kul og hvordan????

    tak

  9. Hej Brian
    Kig under grillmetoder her på siden (det er den langsomme metode du skal bruge).

    Det står ret udførligt beskrevet i ovenstående opskrift, hvordan du skal gribe det an (synes jeg da selv!). Kig under sidste afsnit: Pulled Pork for de hardcore.

    God fornøjelse.

  10. Er ved at gøre klar til PP i weekenden og udelukkende på weber 57, men er lidt i tvivl om timetal, som er noget upræcist og 16 timer er sådan ca. tidlig på natten men nu får vi se, hvad der sker hvis jeg starter ved midnat

  11. Har lavet PP 2 gange i 57er med super resultat. Brugte ca. 10 timer med svingende temp. 92-130 gr. pga. efterfyldning af briketter. Kernetemp. var dog ikke helt oppe på de 92 – 94 gr. og jeg kørte uden vand.
    Lørdag har jeg lånt en Smokey Moutain som så skal afprøves med ny viden mht. vandbad og kernetemp.

  12. Har lavet pulled pork mange gange. Bruger altid denne opskrift! Tak for den! Starter om morgenen (mellem 6 og 7) inden jeg går på arbejde med at sætte den i ovnen ved 110 grader og vandbad. Tager den ud af ovnen et par timer før serveringen (ca. kl 16) og lægger den på grillen, hvor jeg har lagt og bliver ved med at lægge rygetræ på, så den får den rigtige grill og røgsmag med. Ovnen skal jo bruges til at lave de gode store boller i. Alle som jeg har serveret det for er vilde med det!! Serveres selvfølgelig også med den hjemmelavede barbecuesauce og hjemmelavet coleslaw. MUMS!

  13. Satte svinet over kl 6.30 i morges (2 kg) har holdt temperaturen på ca. 110 grader men nu efter 3 en halv time er kerne temperaturen allerede oppe på 80 grader går det ikke lidt for hurtigt bruger Weber 57 cm

  14. Hej
    Har lige lavet pp for 3. gang, hardcore, efter en opskrift fra Sommersumarum (ja, børne programmet), men hvor ville jeg dog ønske jeg havde set din måde at arrangere kullene på. Det skal prøves næste gang. Jeg har bare to spørgsmål. Er dine røgflis våde? Jeg har læst mig til at de varer længere på den måde og ryger mere. Og hvilke type/-er flis bruger du? Jeg bruger en blanding af æble og hickory eller pecan, hvis jeg kan finde det.
    Tak for de gode tips.

  15. hej alle sammen.
    Jeg har for første gang smagt pulled pork for 14 dage siden, og fik lyst til at prøve at lav det, men er så kommet til at tænke på om den kan laves i ovnen. Har I nogen erfaring med det?
    Vh
    Karen

  16. Hej Karen
    Det kan det da sagtens, men så mister du jo grill (og røg) smagen :-)

    Men prøv da endelig. I med et stegetermometer og så stil ovnen på 120 grader.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>